Vraag jij je wel eens af bij een sollicitatie of het betreffende bedrijf wel echt bij JOU past?
Als mens hebben we namelijk de neiging om ons aan te passen aan wat er van ons gevraagd wordt.
Je doet er vervolgens alles aan om jouw toekomstige potentiële werkgever te overtuigen waarom jij geschikt bent voor deze baan.
Je wordt aangenomen; Gefeliciteerd!
Of toch niet? Want een paar maanden later blijkt dat het bedrijf, de cultuur, de leidinggevende of misschien het kantoorpand het toch niet waard is om er iedere ochtend zo lang voor in de file te staan.
Stop met ‘job hoppen’ en sta even stil bij wat voor jou belangrijk is in een baan.
Ga op zoek naar jouw drijfveren!
Wat zijn jouw belangrijkste drijfveren in je werk of carrière?
Is erkenning voor jou belangrijk?
Wil je meer geld te besteden hebben?
Maatschappelijk aanzien?
Wil je iedere 2 jaar een nieuwe stap in je carrière kunnen zetten?
Werk je graag alleen of in een team?
Neem je graag de leiding of juist helemaal niet?
Of ga jij voor zelfontplooiing?
“Drijfveren zeggen iets over jouw motivatie, houding, voorkeur en waarden. Het is datgene waar je behoefte aan hebt en waar je energie van krijgt. Het zegt iets over wie je bent en hoe je in het leven staat”, aldus Annett Keizer (auteur van “Maak de match”).
Ben jij iemand die zich graag concentreert, kwaliteit levert en iets graag afmaakt voordat je aan iets nieuws begint, dan is een kantoortuin niet jouw meest productieve werkplek.
Sowieso heeft onderzoek uitgewezen dat niemand echt productiever wordt van het werken in een kantoortuin, maar juist voor deze mensen die zich graag willen focussen, kost deze afleiding nog meer energie. Thuiswerken daarentegen daar maak je ze wel blij mee.
Check dus goed hoe jouw werkplek eruit gaat zien en of er mogelijkheden zijn om thuis te kunnen werken wanneer je iets belangrijks wilt afronden.
Weet dus wat belangrijk voor jou is in werk. Wat motiveert jou? Wat heb je nodig van jouw leidinggevende, jouw team en de organisatie? Bespreek dit en stel jouw vragen tijdens jouw sollicitatiegesprek. Ben je al in dienst, ga het gesprek dan aan met jouw leidinggevende.
Je kunt namelijk nog zoveel talenten hebben en de perfecte kandidaat zijn ‘for the job’ maar als je werkt in een werkomgeving die niet aansluit bij jouw behoeften, kan jouw potentieel nog steeds niet volledig benut worden. En dat zou toch zonde zijn!
Zoek dus een werkomgeving waar jij je fijn voelt, waar je jouw talenten kan benutten en versterken. Een omgeving, die aan jouw voorwaarden voldoet. Je zult je als een vis in het water voelen en met meer energie en plezier naar je werk gaan.
Win-win
Wat betreft de andere partij aan de sollicitatietafel is het advies om de kandidaat niet alleen te bevragen op kwaliteiten, maar ook te vragen naar waar zijn of haar behoeften liggen, zijn drijfveren.
Wat heeft iemand nodig? Heeft iemand behoefte aan structuur? Vraagt hij makkelijk om hulp? Hoe zou hij het liefst beloond willen worden? Wat werkt motiverend? Kan hij wel functioneren in een kantoortuin? Heeft hij vrijheid nodig om zijn eigen werk in te delen of juist niet?
Als je namelijk weet wat jouw medewerker drijft, weet je ook wat je kan doen om hem te motiveren en dus te binden en te boeien.
Er bestaat geen ‘one size fits all’ in het motiveren van medewerkers.
Investeer in de aandacht voor jouw medewerkers en zoek uit wat hem/ haar werkelijk drijft, motiveert en energie geeft. Dan heb je namelijk een medewerker ‘for life’!
Geschreven voor NRC Carrière Oktober 2022