Ken je die campagne nog van SIRE met als thema #Doeslief? Het doel was daarmee om mensen te laten realiseren, dat onaardig gedrag nergens voor nodig is en kwetsend is voor de ander.
Voor mij gaat daar nog iets aan vooraf. Ik geloof namelijk, dat als je lief voor jezelf bent, je ook liever kan zijn naar een ander. Het kwetsende gedrag van anderen is namelijk een pure weerspiegeling van hun eigen ontevredenheid en ongeluk.
- Loop jij vaak te mopperen of betrap je jezelf op cynisch gedrag op de werkvloer?
- Merk je dat jij geregeld de confrontatie met anderen op zoekt en buiten proportioneel kan reageren?
- Sla jij jezelf om de oren als je iets niet goed hebt gedaan?
- Mag je van jezelf geen pauzes nemen tijdens een drukke werkdag, het werk moet immers af?
- Heb je weer een hele waslijst aan goede voornemens voor 2023 opgesteld, waarvan je bij voorbaat al weet dat je dit niet gaat waarmaken?
Is jouw antwoord op minimaal 1 vraag hierboven; Ja!
Dan is mijn advies voor 2023 aan jou; Does lief voor jezelf!
Een betere wereld begint echter bij jezelf!
3 kernwoorden voor 2023 zijn voor mij: Zelfliefde, True Colors en Dansen.
Zelfliefde
“Als je hart is gevuld met liefde, blijft er geen ruimte over voor angst”
(Bron: Marie-Claire van der Bruggen, schrijfster van het boekje “Zielsgelukkig”)
Lief voor jezelf zijn ofwel zelfliefde is;
- houden van jezelf ‘no matter what’
- je ware zelf zijn
- je imperfecties omarmen
- goed voor jezelf zorgen en je grenzen bewaken
Dus ‘Does lief voor jezelf‘. Kies eerst voor jezelf dan pas voor die ander ofwel het bekende ‘EHBO denken’, veelvuldig verkondigt door de stewardessen in het vliegtuig. Waarom is dit dan toch zo moeilijk? We horen en voelen ons hele leven lang, dat we onszelf niet voorop mogen zetten, maar eerst aan die ander moeten denken. Dit is een van de normen die we in meer of mindere mate mee krijgen vanuit onze opvoeding, in het onderwijs en later in ons werk. Je wil toch wel als ‘teamplayer’ gezien worden? We geven deze norm ook weer bewust of onbewust door aan onze kinderen, want we willen toch niet dat ze buiten de groep vallen?
Allemaal waar en terecht, wil het niet zo zijn, dat als we doorslaan in het nastreven van deze norm en we ons alleen focussen op die ander, we langzaam maar zeker onszelf verliezen.
Kom terug bij jezelf, hou van ‘JOU’ en zorg goed voor jouw authentieke zelf. Pas dan kun je er ook echt voor die ander zijn en dus ook lief zijn voor die ander.
‘Show your True Colors’
Naast ’lief zijn voor jezelf’ is laten zien wie je werkelijk bent of wie je werkelijk wilt zijn, de volgende stap en om Cyndi Lauper te quoten:
“So don’t be afraid to let them show,
Your True colors.
True colors are beautiful,
Like a rainbow.”
Jouw ‘True colors’ laten zien, betekent dat je soms anderen moet teleurstellen, omdat jij bijvoorbeeld niet de energie hebt na een drukke werkweek om ook nog naar een verjaardagsfeestje te gaan.
Luister meer naar waar jouw energie naar toe gaat in plaats van “ik doe dit, want ik heb dit zo afgesproken en ik kan het nu niet meer afzeggen”.
Begin januari heb ik online veel goede voornemens voorbij zien komen en dat ging met name over ‘de beste versie van jezelf willen zijn’. Maar wat is dat eigenlijk ‘de beste versie van jezelf’?
Als ‘de beste versie van jezelf’ betekent dat je slechte versie er niet mag zijn en weggepoetst moet worden, wil ik daar graag nog iets naast zetten.
Jij bent namelijk allebei, we hebben goede en slechte versies en soms kan daar zelfs een hele slechte versie bij zitten.
Maar dit is ook wie je bent, omarm en accepteer dat dit er ook mag zijn, uit liefde voor jezelf. Als je je slechtste versie niet kent, hoe weet je dan wat je beste versie is?
We hebben nou eenmaal donker nodig om licht te kunnen zien.
Een leuke oefening hierbij is;
Schrijf op; ’Ik ben’ en vul dit aan met hoe je jezelf ziet, een positieve of negatieve eigenschap van jezelf. Neem voor iedere eigenschap een nieuwe regel, startend met ‘ik ben’. Zodat je aan het einde een hele lijst met ik ben’s + eigenschap hebt opgeschreven. Schrijf net zo lang tot je niets meer kan bedenken. Bijvoorbeeld; Ik ben een harde werker, ik ben lief, ik ben slim, ik ben raar.
(Doe dit eerst, voordat je de volgende regels leest)
Pak de lijst met ik ben’s en streep alles door wat achter ‘ik ben’ staat geschreven.
Wat hou je dan over?
IK BEN
Ofwel ‘je bent’ en dat is alles wat telt. Je bent al goed genoeg. Je hoeft niets te doen, alleen maar te zijn. We zijn namelijk ‘Human beings’.
Dans door het leven
Voor het nieuwe jaar bedenken we graag goede voornemens, nieuwe doelen om na te kunnen streven. Maar sta je ook wel eens stil bij wat er al wel is? Alsmaar streven naar dat wat er nog niet is, kan leiden tot onvrede en frustratie. Tuurlijk mag je doelen stellen voor jezelf, maar ben je er afhankelijk van? Wat als je jouw doel niet behaalt, ben je dan ook dankbaar voor wat er wel is of focus je alleen op dat wat er (nog) niet is?
Ik moet dan denken aan het sterke betoog van Tibor, waarin hij stelt dat het leven een dans is en geen hardloopwedstrijd! Keihard rennen naar een finish…
Als ik deze promotie maak, dan pas mag ik minder hard gaan werken en weer ontspannen!
Als ik deze opleiding heb gevolgd, en nog 1 en nog 1, dan pas ben ik goed genoeg.
Als ik deze omzet heb behaald, dan pas gun ik mezelf meer vrije tijd als ondernemer.
Als ik dit heb gedaan, die finish heb gehaald, dan pas is het goed en wordt alles weer beter.
De druk om te presteren is nog nooit zo voelbaar geweest en het heeft zo zijn negatieve effecten als je niet bewust bent hoe jouw energie werkt, wat je nodig hebt en waar jouw talenten liggen. Je bent gas aan het geven op dat wat niet correct is voor jou, met alle gevolgen van dien.
Stop met rennen, hang die hardloopschoenen lekker aan de wilgen en ga dansend door het leven. Dansen op de muziek die het leven je geeft, Soms blij soms treurig.
Kun je niet dansen? Mijn advies; Neem dan een paar danslessen.
Veel dansplezier in 2023!
Geschreven voor NRC Carrière Januari 2023