De wereld verandert in een rap tempo en wij als mensen blijven ons maar aanpassen en steeds harder ons best doen om maar mee te kunnen doen in de ‘ratrace’. Als we zo doorgaan, zal het burn-out cijfer nooit teruglopen en zullen we meer en meer psychologische problemen ervaren.
We staan altijd ‘aan’, onze agenda bepaalt onze dag en onze telefoon eist continu onze aandacht. We lopen van meeting naar meeting zonder pauzes en eten onze lunch achter de laptop. Ik vertel niets nieuws, toch? Tony Crabbe schreef het boek “Nooit meer te druk” in 2016 en wat is er veranderd? Het is alleen maar drukker geworden. Van jongs af aan worden we door de maatschappij geconditioneerd om dat te doen wat hoort. “Werk hard en dan zul je succesvol zijn!” Niet zo gek dus dat ‘druk zijn’ de norm is en het meest gekozen antwoord op de vraag; “Hoe gaat het met je?”
Drukte
Wat is drukte volgens Crabbe? “Drukte is het jachtige, altijd gespannen bezig zijn met meerdere dingen tegelijk, waardoor we ons laten voortdrijven en overbelast raken.”
Herken jij dit? Dan heb ik dit artikel voor jou geschreven. Wanneer ben jij voor het laatst helemaal afgeschakeld? Voelde je je echt vrij van verantwoordelijkheid en verwachtingen? Wat heb jij nodig om jezelf meer ‘Me, Myself and I’ tijd te gunnen?
De wereld verandert niet, dus jij zal moeten veranderen. En wees gerust, je bent niet de enige!
Volg onderstaande stappen voor minder drukte en meer rust:
Stap 1: Stop, sta stil en word bewust van waar je mee bezig bent. Waar ben je naar toe aan het rennen? Waar ligt die finish? Is er wel een finish?
Stap 2: Laat de controle los. Accepteer dat we nooit meer alles in de hand zullen hebben en dat we te weinig tijd hebben om ‘alles’ te kunnen doen. Je bent geen supermens.
Stap 3: Haal eens diep adem en neem een beslissing; Ga jij jezelf vanaf nu op 1 zetten? Ik hoor je denken: “Mijn kinderen staan altijd op 1” (of partner/familie/collega’s etc.) Bedenk dan, dat als je jezelf altijd ondergeschikt maakt aan wat de ander nodig heeft, jij nooit zult krijgen waar JIJ behoefte aan hebt. Pas vervolgens het ‘EHBO-denken’ toe; Help eerst jezelf dan de ander. Dit verkondigen stewardessen tijdens iedere vlucht en is van levensbelang; niet alleen in een vliegtuig!
Stap 4: Neem de regie terug over jouw telefoon. Check regelmatig je schermtijd en wordt bewust van je telefoongebruik. Leg je telefoon wat vaker weg en zet deze op vliegtuigmodus 2 uur voor je gaat slapen. Uit onderzoek blijkt dat iedere 10 minuten dat we aan het scrollen zijn op ‘social media’ ons gevoeliger maakt voor psychische klachten.
Stap 5: Maak radicale keuzes voor jezelf. Wat kun je structureel anders gaan doen in je dag of week, waardoor je meer ruimte creëert voor jezelf om af te schakelen? Plan ‘Me, Myself and I’ tijd in voor jezelf, alleen maar doen waar jij zin in hebt. Dit hoeft niets groots te zijn, het kan juist ook in de kleine dingen zitten. Ga bijvoorbeeld na iedere werkdag een rondje wandelen zonder muziek of podcast. Ben stil met jezelf, misschien hoor je nog wat interessante dingen.
Let op; zelfsabotage ligt hier altijd op de loer. Op het moment dat we het namelijk te druk krijgen, schrappen we als eerste de tijd die we voor onszelf hebben ingepland. Heb je het te druk? Begin dan weer bij stap 1.
Bonus tip: Gun je brein rust/schakeltijd. Plan tussen meetings minimaal een half uur ruimte voor mijmertijd, dagdromen, een frisse neus of een kletspraatje bij het koffieapparaat. Ons brein werkt namelijk het best wanneer inspanning wordt afgewisseld met rust. Onderzoek wijst uit dat je jouw productiviteit juist verhoogt bij het nemen van 15 minuten pauze na 90 minuten productief werken. Gegarandeerd start je jouw volgende afspraak met veel meer rust, ruimte en energie. Blije medewerker, blije werkgever, je zorgt immers goed voor jouw duurzame inzetbaarheid. Wat ga jij vanaf nu anders doen?
Heb je hier hulp bij nodig, neem dan contact met op. Dan kijk ik met je mee, hoe je zowel in je leven als loopbaan meer regie kan nemen!
Als talentcoach/loopbaancoach begeleid ik professionals met loopbaanvragen rondom talentontwikkeling, duurzaam inzetbaarheid en het zoeken naar een baan, die ‘echt’ bij jou past.
Geschreven voor NRC Carrière Juli 2022)