Wie is de beste, de slimste en het meest succesvolle van het land?
Hoe vaak kijk jij in jouw spiegel?
Hoe vaak kijk jij ‘echt’ naar wie je werkelijk bent?
Ben je blij over wat je in de spiegel ziet?
Of mag het nog beter?
‘One size fits all’
In onze samenleving gaat het nu vooral over snelheid, impact maken, alles kunnen en zichtbaar zijn.
Iedereen moet leiderschap tonen, initiatief nemen, snel besluiten, hard werken en alle ballen in de lucht houden.
Ben jij een supermens? Of doe je maar alsof en ben je eigenlijk klaar met deze prestatienorm?
Wanneer hebben wij besloten dat er zoiets bestaat als ‘one size fits all’?
Ik heb deze memo gemist en ik geloof er ook niet in.
Ik geloof dat iedereen talenten heeft, een bepaalde set talenten, waar men blij van wordt als daar een beroep op wordt gedaan. Waarbij je de tijd vergeet en helemaal op gaat in wat je aan het doen bent.
Talenten
Luk Dewulf in het boek ‘De Talentenfluisteraar’, zegt het volgende over talenten;
“Mensen gebruiken het woord ‘talent’ vaak om uit te drukken dat iemand uitzonderlijk goed in iets is. Voor mij gaat talent niet over uitblinken of de beste zijn in een bepaalde activiteit. Het gaat veel meer over welk effect een activiteit op jou heeft.”
Dewulf heeft vier vragen geformuleerd waarmee je talent bij jezelf kunt ontdekken:
- Welke activiteit kost je geen moeite en geeft je voldoening?
- Wanneer vliegt de tijd voor jou?
- Welke activiteit laadt jouw batterij op?
- Wanneer kun je je authentieke zelf zijn?
Als talentcoach spreek ik geregeld mensen die zo hard hun best aan het doen zijn om in het ‘one size fits all’ maatpak te passen, dat ze het contact kwijt zijn geraakt met zichzelf. Met datgene waar ze zo blij van worden, waar ze energie van krijgen, wat hun definieert; hun essentie. Ze zien het niet, ze voelen het niet en krijgen het dan logischerwijs ook niet bedacht.
Herken je dit? Dan is het de hoogste tijd om in jouw eigen spiegel te gaan kijken. Durf verder te kijken dan alleen de buitenkant, kijk echt naar binnen. Pas dan zul je jouw ‘goud’ gaan vinden.
Een inspirerend verhaal uit het boek van Jan Bommerez ‘Minder moeten, meer flow’ illustreert waarom ik doe wat ik doe als talentcoach; op zoek gaan naar het goud bij de ander.
De Gouden boeddha
In 1957 wilde een groep Thaise monniken verhuizen naar een andere locatie. Ze hadden een boeddha beeld gemaakt uit klei. Het was erg zwaar en kon niet door mensenhanden worden opgetild. Ze lieten een kraan aanrukken, maar toen de kraan het beeld begon op te tillen ontstonden er scheuren in het beeld. De monniken waren erg bezorgd en vroegen de arbeiders niet verder te gaan met de operatie. Kort daarna begon het ook nog eens te regenen. De monniken legden een zeil over het beeld en gingen naar binnen.
Die avond ging de hoofdmonnik nog even kijken of alles ok was met het beeld. Hij scheen er met een zaklamp overheen om te zien of het beeld droog gebleven was. Toen hij het licht op de scheur in het beeld scheen, scheen iets naar hem terug. Hij haalde een hamer en beitel en verwijderde een klein stukje klei; er bleek goud onder te zitten.
Honderden jaren eerder toen Thailand nog Siam heette, hadden monniken het beeld met een kleilaag bedekt om het te beschermen tegen barbaren die het land binnen vielen. De monniken werden allemaal vermoord en namen hun geheim mee in het graf. Tot in 1957 een scheur kwam in de beschermende laag.
Tot op de dag van vandaag is een van de meest bezochte plekken in Thailand; de tempel van de Gouden Boeddha. Er staat een massief gouden boeddhabeeld, meer dan 3 meter hoog en meer dan 2,5 ton zwaar.
Deze geschiedenis is een prachtige metafoor. We denken dat we klei zijn, maar iets in ons blijft naar het goud verlangen. Wees een goudzoeker en maak je geen zorgen over de modder die eerst boven komt. Blijf graven!
Tijdens een loopbaantraject kijk ik samen met jou in de spiegel en ontdekken we jouw talenten, jouw goud.
Heb je hulp nodig bij het graven, neem dan contact met me op. Ik ben namelijk dol op goud.
Geschreven voor NRC Carrière Augustus 2022