Zo kan het voelen als je je ontslag krijgt. Alsof Chazia Mourali je wegstuurt, nadat je de zwakste schakel bleek te zijn. Je doet er niet meer toe, al die jaren, inzet en energie voor het bedrijf zijn teruggebracht naar een slecht nieuws gesprek van 30 minuten en een envelop met een ontslagbrief.
Dit overkwam een klant van mij. Na 17 jaar trouwe dienst en wereldwijd successen geboekt te hebben voor ‘zijn’ bedrijf werd hij uitgenodigd voor een lunch in een chique hotel-restaurant met zijn directeur om te praten over de toekomst, dacht hij. Niets was minder waar.
Voordat er geluncht kon worden, werd hem al verteld, dat er niet langer een plek voor hem in het bedrijf was en dat ze afscheid van hem wilden nemen. Iets met; geen budget, te duur zijn en leeftijd.
Als donderslag bij heldere hemel, want nooit eerder heeft hij een slechte beoordeling gekregen of is er over ontwikkelpunten gesproken.
Nog verbaasd en zoekende naar woorden staat mijn klant na 30 minuten weer buiten met zijn ontslagbrief in de hand, geen invloed gehad op de situatie, een rollercoaster van emoties; boosheid, verdriet, radeloosheid, en de vraag; “Wat nu?”
In mijn praktijk zie ik geregeld mensen die nog met veel boosheid en verdriet rondlopen na hun ontslag. Vaak voelt het niet alsof ze alleen maar hun baan verloren zijn. Ze zijn ook een stukje identiteit en zekerheid kwijt en hebben daarbij ook nog een deuk in hun ego of eigenwaarde opgelopen.
Het verliezen van je baan kun je vergelijken met rouwen. Je doorloopt dezelfde stadia van verlies.
Stap je te snel weer in een volgende baan zonder aandacht te hebben voor dit ‘rouw’ proces, dan kan het wel eens gebeuren, dat je in je nieuwe baan een terugval krijgt.
Elizabeth Kübler Ross heeft deze stadia van rouw bij verandering onderzocht en uiteengezet in de veranderingscurve. Aan de hand van dit model kun je de verschillende stadia in verwerkingsprocessen herkennen.
Fase 1. Shock/ Ongeloof/ Ontkenning
Dit kan toch niet waar zijn? Ik kan het niet geloven. Hoezo overkomt mij dit?
Fase 2 Boosheid
Ik ben boos, dit kunnen ze niet doen! Je wordt strijdvaardig.
Fase 3 De Put
Deze fase kost vaak veel energie en het voelt alsof je vast zit. Niet wetende of je voor- of achteruit moet. Geen energie hebben om iets te ondernemen. Je zit in de spreekwoordelijke put. Het is van groot belang stil te staan bij deze fase, de tijd te nemen om te doorvoelen wat deze verandering met je doet. Het is echter begrijpelijk dat je een ‘short cut’ wilt nemen om hier zo snel mogelijk weer uit te zijn ofwel er vanaf te zijn. Accepteer dat deze ‘put’ er nou eenmaal bij hoort. Dit geldt voor iedere verlieservaring, zo ook bij het overlijden van een dierbare, een scheiding/ beëindigen van een relatie en verhuizingen. Neem de tijd en weet dat ook deze fase voorbij gaat.
Fase 5 Berusting en acceptatie
Een tijd van berusting breekt aan. Acceptatie van wat ‘is’. Je ziet weer licht aan het einde van de tunnel. Je ervaart mogelijk zelfs weer meer energie en perspectief om naar de toekomst te kunnen en willen kijken. Houd rekening met af en toe een terugval naar eerdere fases, maar je zult zien dat het daarna steeds beter gaat, omdat je weet dat het erbij hoort.
Fase 6 Nieuwe mogelijkheden en groei
Jouw emoties hebben een plek gekregen en je hebt nieuwe energie om weer aan de slag te gaan met nieuwe mogelijkheden. Je kunt terugkijken op het (rouw)proces en mogelijk zelfs dankbaar zijn voor deze verandering. Dit is een mooi moment om op zoek te gaan naar een nieuwe baan, die ‘echt’ bij je past.
Weet dat ontslag niet betekent dat je binnen de kortste keren onder een brug slaapt. Bij ontslag wordt er een punt gezet aan het einde van een hoofdstuk, waarna er weer ruimte komt voor jezelf om een nieuw hoofdstuk te schrijven.
Ontslag doet ook niets af aan jouw talenten, aan jouw mogelijkheden of aan wie jij bent als mens. Een nieuwe tijd is aangebroken, de tijd om jouw ladder tegen een andere muur te zetten. Dit bedrijf was blijkbaar niet meer de juiste muur voor jou. Kijk om je heen en zie al die verschillende muurtjes die er zijn.
Trust me…als er een deur dicht gaat, gaat er ergens anders ook weer een deur open!